Výrazné zdražovanie pohonných hmôt hrozí aj slovenským motoristom

06.09.2005 Celý región

Ak uvoľnenie núdzových zásob ropy a ropných produktov v USA a ďalších krajinách neprinesie pokles kótovaných cien pohonných látok na svetových trhoch, rafiné...
Ak uvoľnenie núdzových zásob ropy a ropných produktov v USA a ďalších krajinách neprinesie pokles kótovaných cien pohonných látok na svetových trhoch, rafinéria Slovnaft sa nevyhne ďalšiemu zvyšovaniu cien benzínu a motorovej nafty na slovenských čerpacích staniciach.

Ako ďalej pre TASR uviedla hovorkyňa spoločnosti Kristína Félová, ceny benzínu na svetových trhoch v priebehu 2 dní uplynulého týždňa vzrástli zo 600 USD, v prepočte 18 378 SKK, za tonu (t) až nad 800 USD/t. Podiel na tom mal aj pustošivý hurikán Katrina. \"Veríme, že kótované ceny pohonných hmôt klesnú a budeme sa môcť vyhnúť takému výraznému zvýšeniu cien, ako nastalo počas uplynulého víkendu v okolitých krajinách, ako napríklad v Českej republike a Nemecku, \" povedala Félová. Podľa nej uvoľnenie vlastných rezerv prisľúbili aj európske krajiny a Japonsko. \"Uvidíme ako zareaguje trh. Smerodajné pre nás je, či ide o dočasný výkyv a či sa ceny vrátia k pôvodnej úrovni, \" pokračovala Félová.
Slovnaft podľa nej pozorne sleduje situáciu a nechce sa pri rozhodovaní unáhliť. \"Ak by sme mali vývoj vo svete plne premietnuť do slovenských pomerov, boli by sme nútení zdražiť benzín zhruba o 5 Sk/liter a liter motorovej nafty o 2 až 2,50 Sk. Neradi by sme urobili takýto krok, \" konkretizovala Félová.
Najväčším problémom v súvislosti s cenami pohonných látok podľa nej nie sú ceny ropy, ale predovšetkým kótované ceny benzínu. Ničivý hurikán Katrina na americkom kontinente vyradil podľa nej 10 až 20 % rafinérskych a ťažobných kapacít USA. \"Americké rafinérske kapacity boli limitované aj bez zásahu tohto prírodného živlu. Tamojší trh kvôli vlastnému nedostatku siaha po pohonných látkach z Európy, čo ťahá aj európske ceny, \" vysvetlila Félová.
Slovnaft v priebehu minulého týždňa zvýšil ceny benzínu a motorovej nafty na slovenských benzínkach v priemere o 0,60 Sk/liter. Rafinéria vykazuje 30 lokálnych cien benzínu a nafty, pričom medzi nimi môžu byť rozdiely v rozmedzí 2 až 2,50 Sk/liter. Závisia od viacerých faktorov, vrátane lokality, konkurencie v regióne alebo množstva služieb ponúkaných na konkrétnej čerpacej stanici.
V súčasnosti sa podľa Félovej ceny motorových palív na čerpačkách Slovnaftu pohybujú v priemere od 38,50 do 41,00 Sk za liter. \"Podľa môjho hrubého odhadu by mala byť maximálna cena na najfrekventovanejších ťahoch 41 Sk/liter, \" dodala Félová.
Bratislavská rafinéria pri prehodnocovaní cien palív sleduje vývoj cien ropy, benzínu a nafty na svetových trhoch za posledných 5 až 10 dní. Od 1. júla tohto roka prestala zverejňovať tzv. referenčné ceny palív, čo sú ceny pohonných látok na najvyššom počte čerpacích staníc. Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia bol rastúci význam lokálnych cien v dôsledku čoraz intenzívnejšej konkurencie. Zverejňovanie jednej ceny podľa rafinérie nemá ¤vypovedaciu¤ hodnotu, pretože Slovnaft má na svojich čerpacích staniciach v rôznych regiónoch Slovenska rôzne ceny.
 

Vyberte región